Website banner

De deelauto stopt ermee!

Persbericht; Pilot met elektrische deelauto’s in Wolphaartsdijk afgerond;

In februari 2021 is een proef gestart met elektrische deelauto’s in Wolphaartsdijk. Dankzij de inzet van lokale initiatiefnemers en een subsidie van gemeente Goes was het mogelijk om voor een jaar te experimenteren met deelauto’s voor inwoners en bedrijven. Autodelen is in randstedelijk gebied al jaren vanzelfsprekend. Met deze pilot is onderzocht of elektrisch autodelen in een Zeeuwse kern als Wolphaartsdijk ook een succes kan zijn. In dit jaar is er veel geleerd over autodelen en zijn er mooie resultaten bereikt. De belangrijkste les was dat autodelen niet voor iedereen zo vanzelfsprekend was en dat je men het beste kan overtuigen door het autodelen zelf te laten ervaren.
Voetbalvereniging V.V. Wolfaartsdijk faciliteerde een laadpaal en voorzag één van de deelauto’s met zelf opgewekte zonne-energie. De tweede deelauto kreeg een plek naast het dorpshuis de Griffioen, een centrale locatie in het dorp, waar Agri Snellaad een laadpaal voor realiseerde. Aan lokale betrokkenheid is geen gebrek want er zijn vrijwillige ambassadeurs die hun mede inwoners helpen met alle vragen rondom het gebruik van de deelauto’s.
Stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland faciliteerde in samenwerking met Louwman en GoodMoovs de deelauto’s met deelsysteem en ondersteunde de initiatiefnemers Hannah Twigt en Sander Hoogewoning tijdens de proef. Veel lokale initiatieven zijn aangehaakt zoals poetsbedrijf SAV die de schoonmaak van de deelauto’s voor zijn rekening neemt. De proef is zelfs dit jaar beloond met de nationale Autodeel Award van Natuur & Milieu voor beste lokale initiatief.
Inmiddels, bijna een jaar verder, is er zicht op de resultaten van de pilot. Sinds de start hebben 15 inwoners van Wolphaartsdijk gebruik gemaakt van de elektrische deelauto’s. De voetbalvereniging stuurde haar trainers ermee op pad en gaf lokale zichtbaarheid aan de pilot. Het aanhaken van bedrijven die zakelijke ritten met de deelauto’s willen invullen is tot op heden  minder succesvol. De inwoners van Wolphaartsdijk reden het afgelopen jaar samen 13.000 kilometer met de deelauto’s.
Gezamenlijk zijn er veel waardevolle lessen uit het experiment geleerd. Deze lessen worden meegenomen door de betrokkenen om te kijken naar een eventueel vervolg. Ondanks de grote betrokkenheid, de met zorg vormgegeven proef en het aantal gereden kilometers is dit voor nu onvoldoende om de auto's beschikbaar te houden na 31 januari en is de pilot op die datum afgerond.  Of het coronavirus invloed heeft gehad op de reisbeweging van inwoners en daarmee de behoefte aan het gebruik heeft beïnvloed is lastig te zeggen. Het gebrek aan een zakelijke partij is een gemis voor een pilot zoals deze in een dunbevolkt gebied waar de combinatie tussen particulier en zakelijk een succesfactor kan zijn.
Mogelijk komen er nog deelauto's terug in Wolphaartsdijk. De initiatiefnemers hebben na deze pilot scherp wat er nodig is om deelauto’s te plaatsen en blijven zich dan ook inzetten om duurzame deelmobiliteit te realiseren voor de inwoners van Wolphaartsdijk en Oud Sabbinge.

24,5,0,50,0
25,600,60,1,2000,5000,50,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,0,0,0,2,40,15,5,2,1,0,20,0,0
Autorijschool Den Dekker
Agua DS
ByJolien
Bison
De Delta
BB vd Linde
Oranjeboom
Cafe Nationaal
Camping de Haas
Camping Veerse Meer
Capello
Caps Nobel
Carwash Hzand
Corstanje
Bruine hypotheken
Goederenloods
De Jong Sails
De Jonge techniek
Verfbron
Zeuwse Alliantie
Zeeuwse Verzekeringen
Debako
DJL
EB Cleaning
Eric Konings
Schuit
Zuidweg/Mosselcompany
OuwePastorie
HB17 werkt
Hoekman
Hollestelle
Binnekamp
Zuidweg-Zwart
ISM Makelaars
Jansen Hoortoestellen
JC Verhulst
KOZ
Krijger Koerier
Lacor
LambWeston
Matare
MHCS
Michelle Haarmode
Midgetgolf
Muralt
Nautical
Noordhoek
Omnium
Paree
Petra
Rabo
Remijn Trading
Meerkoet
Meliefste
Reysport
RHB
Simonse
Spongeblasting
Technomarine
Traas Terrazzo
Timmermans
V W afbouw
van Beek
Dixhoorn
Kouteren
Verstrate Schilder
Kraakman BV
VHC Kreko
Visfileerderij Bogert
Vliegwerk Holland
Voici
Wielemaker
WS Verzekeringen
ZAO
Zeelands Roem
Zichtbaar
KeesvdEndtClassic
Autoservice Jos Krijger
Bald Shipping Solutions BV
Autobedrijf Sinke VOF
Bever Innovations
24,5,0,50,0
25,600,60,1,3000,5000,40,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,0,0,0,2,40,15,5,2,1,0,20,0,0
Lukasse dakbedekking
MCD de Koster
Spar de Veerhoeve
LuxImprove
Den baas en zijn madam
Modoc werkt
LI Sports